Topmenu

Fælles forbrug – forretningsmodel til en krisetid

Prøv at forestille dig alt det, som vi hver især fik købt under de glade dage i midten af  ’00-erne og som dybest set ikke var nødvendigt, og som vi dårligt har råd til at have i dag. Måske betyder krisen at tiden er inde til at tænke i fællesskab omkring forbrug.

For hvor tit er det lige vi bruger den motorsav vi købte for at fælde og partere det gamle med døde æbletræ i haven? Og hvad med alle de bøger, der nu kun bruges til at fylde hylderne i reolen – og til nød isolere en kold ydervæg. Og hvor mange timer om ugen er det lige, vi bruger vores bil?

At dele de man har købt med andre har lavt navn til bevægelsen Collaborative Consumption, og der er også dem der ser en forretningsmodel i dette. F.eks. det franske koncept Buzzcar, hvor bilejere udlejer deres bil til andre, når de ikke selv bruger den.

I Danmark findes Den Lille Tjeneste, som formidler kontakt mellem personer, der har brug for en lille tjeneste og andre, som gerne vil give en hånd til en rimelig pris.

Da en væsentlig barriere for at få udveksling af tjenester til at fungere er at matche personen med problemet eller behovet med personen med løsningen, så er det naturligvis oplagt at basere forretningsmodeller på at være kontaktformidleren. Typisk i form af en hjemmeside, men naturligvis også på smartphone og app-platformen, så man kan finde tjenester baseret på, hvor man befinder sig netop nu og hvem der er den nærmeste der kan løse det.

Jeg har tidligere være sparringspartner på et projekt for udveksling af større forbrugsgoder (fortrolighed forbyder mig at sige mere). Her havde vi en diskussion om at den fysiske nærhed var væsentlig ligesom tilliden til den man udlåner til. Derfor bør en form for tillidssystem naturligvis tænkes ind. Det være sig rating på hjemmesiden eller evt. forsikringsordninger etc.

Så hvad er det, som mange af os har stående ubenyttet hen og som vi sagtens kunne få andre til at give en skilling for at låne? Og hvordan kan du gå ind og gøre det lettere og mere trygt for folk at gøre det?

 

Nedenfor er lidt inspiration i en video med Rachel Botsman, som har skrevet bogen What Is Mine Is Ours:

 

, ,

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes